Er plantegninger utdatert?

Updated: Feb 5

Mange opplever over tid at bolig eller eiendom ikke lenger er slik det en gang var bygd. Vegger er tatt ned eller flyttet, rom kan være slått sammen og fått nye funksjoner, og total-arealet kan ha endret seg som følge av påbygg.


Får du skannet deg en digital tvilling, får du ikke bare en foto- og video-teknisk dokumentasjon. Siden en digital tvilling er så nøyaktig, er den også det beste utgangspunktet for å lage nye tegninger.

Du kan få ut nye plantegninger, ferdig målsatt i helt vanlige formater du kan skrive ut på papir, eller bruke i andre byggtekniske dataprogram, om du har behov for det.


Nøyaktigheten er svært god. Avhengig av hvilken 3D kamerateknologi som er brukt ved skanningen vil et avvik kunne være 1%, eller mindre. Matterport Pro2 oppgir å ha en nøyaktighet på 98-99%. Leica BLK360 klarer 99,5% eller bedre, men det er da også et langt mer kostbart produkt å eie eller leie.


Manuell oppmåling med lasermåler og målebånd kan godt være historie i dag, om en må gjøre en oppmåling. Tidsmessig tar en skanning, spesielt med Matterport Pro2, oftest ikke lenger tid enn det tar å gjøre manuelle oppmålinger. Helst kortere. Og, så får en i tillegg så mye mer enn kun en ny plantegning på papir.


Fig. nedenfor: "Dukkehus" visning av en 3D tvilling. Fra denne kan kunstig intelligens i Matterport SaaS produsere en helt ny plantegning, basert på "slik huset fremstår i dag".38 views0 comments